De kwetsbare rug van werknemers beschermen

Uncategorized

De rug is voor veel mensen een kwetsbaar punt. Zeker voor mensen die regelmatig zwaar moeten tillen is het belangrijk dat de rugspieren goed ontwikkeld zijn en dat er op een juiste manier wordt getild. Veel rugklachten kun je met speciale oefeningen verlichten. Het is dan ook heel belangrijk om je werknemers hierop te wijzen of eventueel zelfs deze oefeningen samen met een deskundige aan te bieden in een bedrijf.

Veiligheid voor de werknemer

Veel werknemers die er dagelijks op uit trekken met zwaar gereedschap kunnen de rug soms helemaal verkeerd belasten. Intensief werk met veel tillen en bukken kan ook rugpijn veroorzaken. Daarom is het belangrijk om hen de juiste manier van tillen aan te leren. Ook het voorzien in de juiste werkomstandigheden kan hierbij een positief effect hebben. Denk bijvoorbeeld aan een goed en effectief worksystem zoals een bedrijfswageninrichting of een werkplaatsinrichting waarbij bepaalde gereedschappen op hun plaats blijven waardoor werknemers geen onverwachte bewegingen moeten maken. Zo’n systemen bieden ook extra veiligheid en bieden tal van voordelen voor werknemers. Als de gereedschappen goed en veilig opgeborgen worden, hoeft er niet iedere dag mee gesjouwd te worden.

Op de juiste manier tillen

Hierbij een goede tip om zware voorwerpen op de juiste manier te tillen:

Ga voor het object staan met een rechte rug en je hoofd recht naar voren gericht. Draai of buig je lichaam niet om te tillen, maar laat je benen het werk doen. Gebruik je armen alleen om het object dicht tegen je lichaam aan te houden.

Oefeningen voor de rug

Regelmatig oefeningen doen voor de rug heeft ook een positieve invloed op het voorkomen van rugklachten.

  • De plank

Plaats je armen – inclusief je ellebogen – op de grond en ook je tenen. De rest van het lichaam strek je uit, als een soort plank. Begin met 10 seconden, voer het geleidelijk op naar 30 seconden.

  • Roeien

Zet je voeten op heupbreedte en buig licht door je knieƫn. In je handen hou je een waterflesje of een gewichtje. Kantel je bovenlichaam enigszins naar voren terwijl je rug recht blijft en hou je armen langs je lichaam. Maak nu roeibewegingen, naar voren en naar achter en weer terug. Ga daarna terug naar de startpositie en herhaal deze oefening.

nullpoint