Gezond eten op het werk

Gezondheid

Bij een gezonde levensstijl op vlak van beweging hoort natuurlijk ook een gezond dieet. Ook op dat vlak kunnen werkgevers de juiste toon aangeven. In veel kantoren heerst nog steeds een zogenaamde taartcultuur: collega’s proberen zich populair te maken door lekkers mee te brengen, en ieder excuus voor een stuk taart op het werk is goed genoeg. Als je als individuele werknemer gezond probeert te eten, wordt dat erg moeilijk als op elk oppervlak wel zoets staat te wachten.

Dokters roepen daarom op om die cultuur actief tegen te gaan, en gezond snacken de norm te maken. Werkgevers kunnen daaraan mee bouwen door bijvoorbeeld gratis fruit en noten te voorzien, zodat er steeds ook gezonde snacks te vinden zijn. Bedrijven zouden zelfs het meebrengen van gedeelde lekkernijen tijdens de week kunnen inperken, en bijvoorbeeld enkel op vrijdag zoetigheid toelaten.

Dat is voor onze liberale samenleving misschien net een stap te ver, maar gezonde alternatieven voorzien moet wel mogelijk zijn. Ook snoep – en drankautomaten op kantoor dragen bij tot het probleem: waarom geen sapjesmachine, of een automaat vol lekker vers fruit? Zo kunnen je werknemers voor zichzelf beslissen wat de beste keuze is.

nullpoint