Werknemers motiveren tot sporten: zes eenvoudige tips

Gezondheid

Als moderne manager ben jij ervan overtuigd dat meer sport bevorderen zowel je werknemers als je bedrijf ten goede zal komen. Maar hoe krijg je je werknemers daartoe gemotiveerd? We lijsten hieronder een aantal eenvoudige maatregelen op. Sommige daarvan vragen initieel een kleine investering van tijd en/of geld, maar op termijn krijg je je investering ongetwijfeld dubbel en dik terug. In Vlaanderen is er trouwens al een overheidsproject om sport op het werk te bevorderen, laat ons hopen dat de Nederlandse regering snel volgt.

  • Maak het je werknemers gemakkelijk: voorzie faciliteiten om sporten op het werk of fietsen naar het werk mogelijk te maken. Zorg bijvoorbeeld dat er propere douches zijn, voorzie veilige fietsenstallingen, en bouw lange lunchpauzes in zodat je werknemers tijd hebben om te gaan sporten.
  • Bied gratis of goedkope gympassen aan. Zeker als je veel werknemers hebt, is het niet moeilijk een goede deal te sluiten met een gym in de buurt.
  • Organiseer teamsport onder je werknemers. Een minivoetbalcompetitie onder je verschillende teams, of zelfs tussen verschillende bedrijven, komt niet alleen de gezondheid maar ook de teamgeest en collegialiteit ten goede. Ook loopgroepen of fietsteams zijn een goed idee.
  • CreĆ«er een werkcultuur waarin gezond eten en sporten de norm is, niet de uitzondering of een bijkomende vervelende taak. Maak gezonde snacks beschikbaar, en houd de taart en koekjes voor speciale gelegenheden.
  • Als je ruimte hebt, organiseer dan groepslessen yoga, pilates of zelfs zumba in je bedrijf. Prima voor het humeur en de conditie!
  • Ook met minder ruimte is sport op de werkvloer bevorderen mogelijk: installeer bijvoorbeeld een vergadertafel die ook kan dienstdoen als ping-pongtafel. Een spelletje tafeltennis is kort en plezierig, ideaal na het middageten.
nullpoint