Het is een welbekend fenomeen in de Westerse wereld: we worden met z’n allen steeds dikker en ongezonder. Hier in Nederland is het gelukkig nog lang niet zo dramatisch als in de Verenigde Staten, bijvoorbeeld, maar ook in ons land gaat het steeds verder de foute kant uit. Ongezond kant-en-klaar voedsel, een sedentaire levensstijl en een gebrek aan sport dragen allemaal bij aan deze epidemie.
Dat is niet alleen slecht nieuws voor de mensen, maar ook voor de economie. Een ongezonde populatie drijft de ziektekosten omhoog voor bedrijven, terwijl de productiviteit afneemt. En toch vereisen de meeste bedrijven nog steeds dat hun werknemers acht tot tien uur per dag achter hun computer zitten, met hoop en al een uurtje pauze tussendoor om snel wat te eten.
Minder uren, meer productiviteit?
Paradoxaal genoeg zou in veel bedrijven de productiviteit net stijgen, als werknemers minder uren moesten werken. Hoe kan dat, vraagt u? Het antwoord is eenvoudig: kijk maar naar uzelf. Bent u in staat zich acht uur lang optimaal te concentreren op uw lijstje taken? Zonder sloten energiedrank en peppillen is het antwoord ongetwijfeld: nee. En dat is ook normaal: het menselijk brein is nu eenmaal niet gemaakt om zich zo lang te focussen.
Testprojecten in Scandinavië hebben dan ook uitgewezen dat de werkdag verkorten de productiviteit alleen maar opdrijft. Als werknemers maar zes uur moeten werken, besteden ze die volledige zes uur optimaal. Meer dan dat, en er wordt al snel gesuft achter het scherm. Een kortere werkdag laat ook meer tijd over voor andere activiteiten zoals sport en hobby’s, wat het humeur en de gezondheid van werknemers alleen maar ten goede komt.
Sport inbouwen in de werkdag
Een andere manier om de productiviteit én de gezondheid van werknemers te verhogen, is sport inbouwen in de werkdag. Talloze onderzoeken tonen immers aan dat sporten de energie verhoogt en de geest wakker schudt. Daarom is het voordelig voor bedrijven om werknemers aan te moedigen te sporten tijdens hun middagpauze, bijvoorbeeld. Uiteraard is het dan noodzakelijk een langere middagpauze te bieden, maar dat uur minder werktijd resulteert zeker niet in een uur minder productiviteit.
Tijd bieden voor sport alleen is echter niet genoeg: bedrijven doen er goed aan hun werknemers actief aan te moedigen meer te sporten, bijvoorbeeld door gratis of goedkoop gympassen aan te bieden, collegiale sportteams samen te stellen, en fietsen naar het werk te belonen. Daarnaast zijn allerlei kleine ingrepen mogelijk: werknemers aanmoedigen de trap te nemen in plaats van de lift, bijvoorbeeld, of vergaderingen al wandelend voeren in plaats van rond een tafel vol koffie en koekjes.
Het is kortom alleen maar in het voordeel van zowel individuele werknemers als bedrijven en de economie in zijn geheel om een actieve levensstijl op en naast het werk te bevorderen.