De weldoende effecten van yoga

Gezondheid

Er valt heel wat te zeggen voor het invoeren van regelmatige yoga-beoefening op de werkvloer. Deze eeuwenoude vorm van beoefening ligt op de grens tussen lichaamsbeweging en mindfulness, twee elementen die erg bevorderlijk kunnen zijn voor de concentratie en de productiviteit in uw bedrijf.

Verbeterde flexibiliteit
Men denkt vaak dat flexibiliteit een vereiste is om aan yoga te doen, maar het omgekeerde is waar: regelmatig yoga doen, bevordert de flexibiliteit. Meer flexibiliteit helpt op zijn beurt om blessures te voorkomen bij andere sporten of fysieke activiteiten.

Een beter houding
Yoga doet wonderen voor de postuur. De meest voorkomende fysieke klachten op het werk hebben te maken met een slechte lichaamshouding achter de computer. Dat kan verholpen worden met regelmatige yogasessies.

Vlottere bloedcirculatie
Langdurig zitten is erg ongezond, onder andere omdat het de bloedcirculatie vermindert. Yoga is één van de beste manieren om de bloedcirculatie weer vlot op gang te krijgen en de negatieve effecten van zitten tegen te gaan.

Goed voor het immuunsysteem
Yoga stimuleert de immuniteit, zodat uw werknemers niet snel ziek worden en minder vaak ziekteverlof moeten nemen.

Bloeddrukverlagend
Recente studies lijken uit te wijzen dat yoga doen een significante invloed heeft op de bloeddruk. Werkdruk en stress kunnen mede een verhoogde bloeddruk veroorzaken, wat op zijn beurt kan leiden tot hartklachten. Met regelmatige yoga-beoefening wordt dat effect tenietgedaan.

Boost voor je humeur
Yoga kan mensen rustiger maken, en werkt mee aan een positief zelfbeeld. En gelukkige werknemers zijn uiteraard productiever!

Helpt je focussen
De mentale component van yoga is sterk gericht op het focussen van de geest in het hier en nu. Regelmatige beoefening helpt dan ook de concentratie te verbeteren en bevordert vaardigheden als probleemoplossend denken en coördinatie.

Beter slapen
Sommige studies wijzen uit dat yoga een diepere slaap bevordert, zodat uw werknemers beter uitgerust zijn.

Een kalme geest
Yoga helpt je omgaan met de emoties en indrukken van het dagelijks leven. Oefeningen in mindfulness helpen je emoties verwerken en met een kalme en heldere geest naar de wereld te kijken.

Discipline opbouwen
Een regelmatige beoefening vraagt discipline. Dat is op zijn beurt een bouwsteen voor een sterk karakter, zowel op de werkvloer als daarbuiten.

Positieve mindset
Yoga draait helemaal rond positief denken. Het is niet het belangrijkste dat je de poses perfect uitvoert, wel dat je iets doet dat goed voelt voor je lichaam en geest. Lukt een bepaalde pose nog niet goed? Dan pas je hem aan aan je huidige niveau, en neem je de tijd om bij te leren. Die positieve mindset komt ook op de werkvloer goed van pas.

Conclusie: waar wacht u op?
De talloze voordelen van yoga zijn niet te ontkennen. Bovendien is het een vorm van fysieke beweging die erg gemakkelijk te organiseren is op de werkvloer: alles wat nodig is, is een halfuurtje en genoeg ruimte. Zelfs een yoga-instructeur is niet noodzakelijk: er zijn heel wat prima kanalen op YouTube die instructie bieden. Yoga With Adriene is de bekendste.

nullpoint